wtorek, 20 maja 2014

V Ružomberku na Mitropa 22 velmistrů a možná Kasparov, SR kácí vysoko

Na prestižním šachovém turnaji družstev Mitropa Cup ( 23. - 31 . Května ) v Ružomberku se představí celkem 22 velmistrů . V atriu Hotelu Kultura si výběry zúčastněných zemí změří síly ve dvou kategoriích - v Open av ženském turnaji. Hraje se švýcarským systémem tempem 90 minút/40 tahů + 30 minut ( 30 sekund bonus od 1. tahu ) .

Titul z posledního ročníku Mitropa , který se konal loni v německém Míšni , obhajuje Chorvatsko . Slováci skončili na čtvrtém místě . Ženskou kategorii vyhráli Slovenky Julie Kočetkovová s Evou řepkový . V Ružomberku bude mít země organizátora ve startovní listině po dva výběry v obou kategoriích . Mužské " áčko " tvoří Ján Markoš , Peter Michalík , Tomáš Petrík , Marián Jurčík a Štefan Mazúr , za B - tým bude soutěžit Christopher Řepka , Viktor Gazík , Martin Nayhebaver , Eva Repková ( hrající kapitánka ) a Juraj Druska . Ženy hrají jen na dvou šachovnicích , Kočetkovovej Bet-at-home bude při obhajobě zlata sekundovat talentovaná Veronika Gažíková . B - tým tvoří Monika Motyčáková , Zuzana Milcová a Jana Kahancová .
ostatné / ďalšie športy

" V obou kategoriích chceme atakovat medailové pozice . Ženské družstvo je o něco slabší než loni. Vedle Julka Kočetkovovej dostane šanci talentovaná Veronika Gažíková , protože Eva Repková bude hrající kapitánkou B - týmu v open turnaji . A -tým mužů nastoupí prakticky v olympijské sestavě , chybět budou akorát Ľubomír Ftáčnik a Tamás Petényi . Mrzí mě, že náš nejlepší hráč Janko Markoš nám pomůže jen v závěrečných dvou či třech kolech . Pracovní povinnosti mu nedovolí, aby odehrál celý turnaj, "informoval o ambicích kapitán slovenské týmů Ján Plachetka .

Součástí Mitropa Cupu budou i doprovodné akce : 5. ročník FIDE blitz ( bleskového ) šachového turnaje Memoriál Dušana Pečnera , již 17. ročník tradičního turnaje FIDE RAPID OPEN Ružomberok 2014 o pohár primátora města a také Živý šachy v centru města. " Do doprovodných turnajů je přihlášeno přes 130 hráčů a předpokládaná účast je více než 200 šachistů a šachistiek . Nejmladším přihlášeným účastníkům Mitropa Cup - u je pouze 13 -letý Thai Dai Van Nguyen , který Unibet nastoupí za Českou republiku . Papírově nejsilnějším přihlášeným týmem na turnaji bude Maďarsko s průměrným ratingem 2560 a mezi ženami Itálie s průměrem 2319 ​​bodů , "uvedl ředitel turnaje Marek Zelnick .

Účast v Ružomberku přislíbil prezidentovi Slovenského šachového svazu ( SSZ ) Martinovi houbové i Garry Kasparov . Legendární několikanásobný mistr světa chce prezentovat svůj program v kandidatuře na prezidenta Mezinárodní šachové federace ( FIDE ) . "Vzhledem k nahuštěný program v kampani je jeho účast na Liptově zatím jistá na 70 procent ," řekl Houba .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz